Vanlige vorter

Definisjon

Vanlige vorter er små, kornete hud vekster som forekommer oftest på fingre eller hender. Ru å ta på, vanlige vorter også ofte har et mønster av små svarte prikker - noen ganger kalt frø - som er små, klumpete blodkar.

Vanlige vorter er forårsaket av et virus, og blir overført ved berøring. Barn og unge voksne er mer sannsynlig å utvikle vanlige vorter, som er folk som har svekket immunforsvar. Vanlige vorter vanligvis forsvinne av seg selv, men mange velger å fjerne dem fordi de finner dem plagsomme eller pinlig.

Symptomer

Vanlige vorter er:

 • Små, kjøttfulle, kornete humper
 • Hudfarget, hvit, rosa eller brun
 • Ru å ta på

Vanlige vorter forekommer vanligvis på fingrene og hendene. De kan forekomme enkeltvis eller i multipler. Vorter kan blø hvis plukket eller kuttet. De inneholder ofte små svarte prikker, som er små, klumpete blodkar.

Når bør du oppsøke lege
Mest vanlige vorter ikke krever medisinsk behandling, men noen mennesker velger å ha sine vorter behandles fordi de er plagsomme, spredning eller et kosmetisk problem.

Se også

Årsaker

Vorter er forårsaket av humant papillomavirus (HPV). Det finnes mer enn 100 typer av HPV, og ulike typer av viruset forårsaker ulike typer vorter. De fleste typer av HPV forårsaker relativt ufarlige tilstander som vanlige vorter, mens andre kan forårsake alvorlig sykdom som kreft i livmorhalsen.

Vorte virus passere fra person til person. Du kan også få vorte viruset indirekte ved å berøre et håndkle eller et objekt som brukes av noen som har viruset. Hver persons immunsystem reagerer på HPV-viruset annerledes, utvikler så ikke alle som kommer i kontakt med HPV vorter.

Hvis du har vorter, kan du spre viruset til andre steder på din egen kropp. Vorter vanligvis spres gjennom brudd i huden din, for eksempel en Bjørn Eidsvåg eller skrape. Bite negler også kan forårsake vorter å spre på fingertuppene og rundt neglene.

Risikofaktorer

Folk med høyere risiko for å utvikle vanlige vorter inkluderer:

 • Barn og unge voksne
 • Personer med svekket immunforsvar, for eksempel de med HIV / AIDS eller folk som har hatt organtransplantasjoner

Komplikasjoner

Fordi vorter skur HPV, kan nye vorter vises så raskt som gamle forsvinner. De kan også spre seg til andre mennesker.

Forberedelser til din avtale

Selv om de fleste vorter ikke krever medisinsk behandling, noen mennesker velger å ha dem fjernet for kosmetiske grunner eller fordi deres plassering gjør dem ukomfortable. Hvis vortene ikke svare på konservativ behandling, kan du bli henvist til en lege som er spesialist i hudsykdommer (hudlege).

Hva du kan gjøre
Din tid med legen din er begrenset, så utarbeide en liste med spørsmål kan hjelpe deg å få mest mulig ut av din tid sammen. For vorter, noen grunnleggende spørsmål å spørre legen din inkluderer:

 • Hva gjorde vorter utvikle?
 • Hvis jeg har dem fjernet, vil de komme tilbake?
 • Hvilke typer behandlinger er tilgjengelig for å fjerne vorter, og hvilke vil du anbefale?
 • Hvilke typer av bivirkninger kan jeg forvente?
 • Er det noen alternativer til den primære tilnærmingen som du antyder?
 • Er det noen brosjyrer eller annet trykt materiale som jeg kan ta med meg hjem? Hva nettsteder du anbefaler å besøke?
Vanlige vorter. Frysing (kryoterapi, eller flytende nitrogen terapi).
Vanlige vorter. Frysing (kryoterapi, eller flytende nitrogen terapi).

Hva du kan forvente fra legen din
Legen kan også ha noen spørsmål til deg, for eksempel:

 • Når fikk du først merke til vorter?
 • Har du noen gang hatt dem i det siste?
 • Er du plaget av vorter, enten av kosmetiske årsaker eller for trøst?
 • Hva behandlinger har du allerede brukt for dine vorter? Hva ble resultatet?

Tester og diagnose

Legen kan vanligvis diagnostisere en vorte bare ved å se på det. Noen ganger kan legen skrape av det øverste laget av vorte å se etter levret blod fartøy som er felles med vorter. Dersom diagnosen er fortsatt i tvil, kan legen ta en liten prøve som skal analyseres for å utelukke andre typer hud vekster.

Se også

Behandlinger og medisiner

Mange vanlige vorter trenger ikke behandling. De forsvinner vanligvis i løpet av to år, men nye kan utvikle i nærheten. Det kan være lurt å behandle dem for kosmetiske formål, hvis de forårsaker ubehag eller for å hindre spredning. Hjem behandling er ofte effektive i herding vanlige vorter.

Hvis du har gjenstridige vorter og hjem behandling er ikke hjelper, kan legen din foreslå en av følgende tilnærminger, basert på plasseringen av vorte din, graden av symptomene dine og dine preferanser. Leger generelt starte med de minst smertefulle, minst destruktive metoder, spesielt når du arbeider med små barn.

 • Frysing (kryoterapi, eller flytende nitrogen terapi). Legen kan bruke flytende nitrogen til å ødelegge vorte ved å fryse den. Denne behandlingen er vanligvis bare mildt smertefullt og er ofte effektive, selv om du kanskje trenger gjentatte behandlinger. Frysing virker ved å forårsake en blemme å danne under og rundt vorten din. Deretter døde vevet sloughs av innen en uke eller så.
 • Mindre operasjon. Dette innebærer å kutte bort vorte vev eller brenner den med strøm. Imidlertid kan injeksjon av bedøvelse gitt før denne operasjonen være smertefullt, og operasjonen kan etterlate et arr. For disse grunner, er kirurgi vanligvis forbeholdt vorter som ikke har respondert på andre behandlinger.

Livsstil og hjem rettsmidler

Mange har fjernet vortene med:

 • Over-the-counter medisiner. Vorte medisiner og patcher er tilgjengelig på drugstores. Du kan bruke dem til å behandle vorter hjemme. For vanlige vorter, se etter en løsning eller patch som inneholder 17 prosent salisylsyre. Disse produktene krever daglig bruk, ofte for et par uker. For best resultat, suge vorten i varmt vann i 10 til 20 minutter før du påfører en løsning eller lapp, og file bort død hud med en neglefil eller pimpstein mellom behandlingene.
 • Duct tape. Resultatene fra denne undersøkelsen har vært blandet på effektiviteten av duct tape på å fjerne vorter. Noen av de negative studiene brukte en klar type duct tape som ikke har samme type lim. Vanlig grå duct tape ser ut til å fungere bedre. Prosessen innebærer dekker vorter med duct tape for seks dager, deretter soaking vorter i varmt vann og gni dem med en Emery bord eller pimpstein. Fremgangsmåten ble gjentatt for så lenge som to måneder.

Forebygging

Unngå krysskontaminering kan redusere risikoen for at du eller barnet ditt vil få eller spre vorter. Eksempler på dette er:

 • Ikke bite neglene. Vorter forekommer oftere i huden som har blitt brutt. Nibbling huden rundt neglene åpner døren for viruset.
 • Brudgommen med forsiktighet. For å unngå å spre viruset, ikke børste, binders kam eller barbere områder som har vorter. Hvis du trykker på en vorte, vaske hendene nøye etterpå.
 • Hold verktøy separat. Viruset som forårsaker vanlige vorter kan forurense neglefiler eller pimpstein steiner du kan bruke for å redusere størrelsen på dine vorter. Så ikke bruk disse verktøyene på områder av kroppen som ikke har vorter.
 • Ikke plukk på vorter. Plukking kan spre viruset. Tenk dekker vorter med en selvklebende bandasje for å hindre plukking.
 • Hold hendene tørre. Vorter er vanskeligere å kontrollere i et fuktig miljø.