Virtuell koloskopi

Definisjon

Virtuell koloskopi er en eksamen brukes til å oppdage endringer eller avvik i tykktarmen (colon) og endetarmen.

Under virtuell koloskopi, er en avbildning teknikk kjent som datastyrt tomografi (CT) brukt til å produsere flere hundre tverrsnitt bilder på de abdominale organer. Bildene blir kombinert og digitalt håndtert for å tilveiebringe et detaljert riss av innsiden av tykktarm og endetarm. I motsetning til tradisjonell koloskopi, ikke virtuell koloskopi ikke krever sedasjon eller innsetting av et omfang inn i tykktarmen.

Virtuell koloskopi er ett alternativ som brukes til å screene for tykktarmskreft. Diskuter dine tykktarmskreft screening alternativer med legen din for å avgjøre om virtuell koloskopi er det rette valget for deg.

Se også

Hvorfor det er gjort

Virtuell koloskopi. Følge en spesiell diett dagen før eksamen.
Virtuell koloskopi. Følge en spesiell diett dagen før eksamen.

Virtuell koloskopi brukes til skjermen for tykktarmskreft.

Fordi virtuell koloskopi omfatter hele mage-og bekkenregionen, problemer relatert til tykktarmskreft - som en aortaaneurisme i mageområdet eller en svulst i nyre, lever, bukspyttkjertel eller milt - potensielt kan bli funnet også.

Se også

Risiko

Virtuell koloskopi bærer noen risiko:

  • Revne (perforering) kan forekomme i colon eller rektum vegg på grunn av tykktarm og endetarm blir oppblåst med luft eller karbondioksyd.
  • En negativ reaksjon på kontrastmiddelet noen ganger brukt kan forekomme.
  • Stråling under en CT scan kan være en bekymring. Graden av stråling som brukes i løpet av en screening CT-skanning, for eksempel en virtuell koloskopi, er lavere enn mengden av stråling som brukes i en diagnostisk CT-scan. Stråling som brukes under en virtuell koloskopi er usannsynlig å være farlig, men effekten av akkumulert stråling etter gjentatte eksamener er ukjent.

Se også

Hvordan du forbereder

Før en virtuell koloskopi, må du rense ut (tom) kolon. Rester i tykktarm kan tilsløre bildene tatt under eksamen.

Å tømme tarmen, følger legens instruksjoner nøye. Du kan bli bedt om å:

  • Følge en spesiell diett dagen før eksamen. Vanligvis vil du ikke være i stand til å spise dagen før eksamen. Drinker kan være begrenset til klare væsker - rent vann, te og kaffe uten melk eller fløte, buljong, og klare kullsyreholdige drikker. Du kan ikke være i stand til å spise eller drikke noe etter midnatt natten før eksamen.
  • Ta et avføringsmiddel kvelden før eksamen. Legen din kan foreslå å ta et avføringsmiddel, enten i pille eller flytende form. Du kan også trenge å bruke en stikkpille for å fjerne eventuelle gjenværende rester i kolon.
  • Ta medisiner for å identifisere avføring i tykktarmen din. Før eksamen, må du kanskje ta en resept krakk-tagging medisinering. Medisinen vil hjelpe legen skille mellom kolon misdannelser og avføring rester.
  • Juster dine vanlige medisiner. Minn legen din om dine medisiner minst en uke før eksamen. Du må kanskje midlertidig slutte å ta visse medisiner dager eller timer før eksamen.

Se også

Hva du kan forvente

Under eksamen
Under en virtuell koloskopi, vil du bære en kappe, men trolig ingen andre klær. Sedasjon er vanligvis ikke nødvendig, men du kan få en injeksjon av medisiner for å redusere sannsynligheten for magekramper under eksamen.

Ta et avføringsmiddel kvelden før eksamen. Ta medisiner for å identifisere avføring i tykktarmen.
Ta et avføringsmiddel kvelden før eksamen. Ta medisiner for å identifisere avføring i tykktarmen.

Du vil begynne eksamen ligger på din side på eksamen bordet, vanligvis med knærne trukket mot brystet. Legen vil plassere en liten rør (kateter) i rektum for å fylle din kolon med luft eller karbondioksid. Luften eller gass - som bidrar til å skape klare bilder - kan føre til en følelse av trykk i magen.

For den neste delen av eksamen, vil du ligge på ryggen. Eksamen tabellen vil bli flyttet inn i CT-maskin, og kroppen din vil bli skannet. Da vil slå over til å ligge på magen eller siden, og kroppen din vil bli skannet på nytt. Du kan bli bedt om å snu og holde ulike andre stillinger, samt hold pusten til tider. Om nødvendig, kan et kontrastmiddel gis gjennom en blodåre i armen (intravenøst) for å bidra til å skape klarere bilder.

En virtuell koloskopi tar vanligvis ca 10 minutter.

Etter eksamen
Etter eksamen, vil det meste av luft eller gass fjernes fra tykktarmen gjennom kateteret i endetarmen. Du kan føle deg oppblåst eller pass gass i noen timer etter at eksamen som du fjerne gjenværende luft eller gass fra tykktarmen. Walking kan bidra til å avlaste noe ubehag, og du kan gå tilbake til ditt vanlige kosthold og aktiviteter med en gang. Rådfør deg med lege dersom symptomene ikke bedres på egenhånd.

Se også

Resultater

Legen vil vurdere resultatene av koloskopi og deretter dele resultatene med dere.

  • Negativt resultat. En virtuell koloskopi regnes som negativ hvis legen ikke finner noe unormalt i tykktarmen. Hvis du er på gjennomsnittlig risiko for tykktarmskreft - du har ingen tykktarmskreft andre risikofaktorer enn alder - kan legen anbefale å gjenta eksamen i fem år.
  • Positivt resultat. En virtuell koloskopi er positiv hvis bildene avdekke eventuelle polypper eller annen unormal vev i tykktarmen. Avhengig av størrelsen og antall polypper, kan legen anbefale en tradisjonell koloskopi å få prøver av unormal vev eller fjerne polypper. I noen tilfeller kan den tradisjonelle koloskopi gjøres samme dag som virtuell koloskopi - men du trenger noen til å ta deg hjem etterpå fordi en tradisjonell koloskopi er vanligvis gjort under sedasjon.

Hvis legen er i tvil om kvaliteten på visningen oppnås med virtuell koloskopi, en gjentakelse virtuell koloskopi eller annen screening test kan anbefales.

Se også