Voksen helse

Håndvask: gjøre og ikke gjøre

Håndvask er en enkel måte å hindre smitte. Forstå når du skal vaske hendene, hvordan du skal bruke rensemiddel og hvordan du får barna til en vane.

Hyppig håndvask er en av de beste måtene å unngå å bli syk og sprer sykdom. Håndvask krever bare såpe og vann eller en alkohol-basert rensemiddel - et rengjøringsmiddel som ikke krever vann. Finn ut når og hvordan du skal vaske hendene skikkelig.

Når skal vaske hendene

Som du berører mennesker, overflater og gjenstander i løpet av dagen, du akkumulerer bakterier på hendene. I sin tur kan du infisere deg selv med disse bakteriene ved å berøre dine øyne, nese eller munn. Selv om det er umulig å holde hendene bakterie-fritt, vaske hendene ofte kan bidra til å begrense overføring av bakterier, virus og andre mikrober.

Vask alltid hendene før:

 • Å lage mat eller spise
 • Behandling av sår, gi medisin eller omsorg for en syk eller skadet person
 • Sette inn eller ta ut kontaktlinser

Vask alltid hendene etter:

 • Å lage mat, spesielt rått kjøtt eller fjærfe
 • Bruker toalettet eller endre en bleie
 • Berøre et dyr eller dyr leker, bånd, eller avfall
 • Blåser nesen, hoster eller nyser i hendene
 • Behandling av sår eller omsorg for en syk eller skadet person
 • Håndtering søppel, husholdning eller hage kjemikalier, eller noe som kan være forurenset - for eksempel en pusseklut eller skitne sko

I tillegg vaske hendene når de ser skitne.

Hvordan å vaske hendene

Det er som regel best å vaske hendene med såpe og vann. Følg disse enkle trinnene:

 • Fukt hendene med rennende vann.
 • Påfør flytende, bar eller pulver såpe.
 • Skum godt.
 • Gni hendene kraftig i minst 20 sekunder. Husk å skrubbe alle overflater, inkludert ryggen av hender, håndledd, mellom fingrene og under neglene.
 • Skyll godt.
 • Tørk hendene med en ren eller disponibel håndkle eller lufttørker.
 • Hvis mulig, bruke håndkle for å slå av kranen.

Husk at antibakteriell såpe ikke er mer effektiv på å drepe bakterier enn det som er vanlig såpe. Ved hjelp av antibakteriell såpe kan også føre til utvikling av bakterier som er resistente mot produktets antimikrobielle midler - noe som gjør det vanskeligere å drepe disse bakteriene i fremtiden.

Se også

Håndvask: gjøre og ikke gjøre

Hvordan bruke en alkohol-basert rensemiddel

Alkohol-basert hånd sanitizers, som ikke krever vann, er et akseptabelt alternativ når såpe og vann ikke er tilgjengelig. Hvis du velger å bruke et rensemiddel, sørg for at produktet inneholder minst 60 prosent alkohol. Deretter følger disse enkle trinnene:

 • Påfør nok av produktet til håndflaten din for å fukte hendene helt.
 • Gni hendene sammen, som dekker alle flater, før hendene er tørre.

Antimikrobielle våtservietter eller towelettes er et annet effektivt alternativ. Igjen, se etter et produkt som inneholder en høy andel av alkohol. Hvis hendene dine er synlig skitne, vask med såpe og vann.

Barn trenger rene hender, også

Hjelp barna holde seg frisk ved å oppmuntre dem til å vaske hendene riktig og ofte. Vask hendene med barnet ditt til å vise ham eller henne hvordan det gjøres. For å unngå rushing, foreslår vaske hendene så lenge som det tar å synge "Happy Birthday" sang to ganger. Du kan plassere hånd-vaske påminnelser på ditt barns øyehøyde, for eksempel et diagram ved vasken på badet som kan merkes hver gang barnet vasker hendene sine. Hvis barnet ikke kan nå vasken på hans eller hennes egen, holde et skritt krakk hendig.

Alkohol-basert hånd sanitizers er OK for barn og unge, også, spesielt når såpe og vann ikke er tilgjengelig. Minn barnet ditt til å sørge for at den sanitizer helt tørker før han eller hun rører ved noe. Oppbevar beholderen trygt bort etter bruk.

Håndvask er spesielt viktig for barn i barnevernet innstillinger. Små barn omsorg i grupper utenfor hjemmet har større risiko for luftveislidelser og gastrointestinale sykdommer, som lett kan spre seg til familiemedlemmer og andre kontakter. Pass på at barnet omsorg leverandøren fremmer hyppig håndvask eller bruk av alkohol-basert hånd sanitizers. Spør om barna er pålagt å vaske hendene flere ganger om dagen - ikke bare før måltider. Oppmerksom, også, enten diapering områder rengjøres etter hver bruk, og om å spise og diapering områder er godt atskilt.

En enkel måte å holde seg frisk

Helse i voksen alder. Håndvask: gjøre og ikke gjøre.
Helse i voksen alder. Håndvask: gjøre og ikke gjøre.

Håndvask tar ikke mye tid eller krefter, men det gir store belønninger i form av å forebygge sykdom. Vedta denne enkle vane kan spille en viktig rolle i å beskytte din helse.

Se også