Voksen helse

Oral helse: friske opp tannpleie grunnleggende

Tror du at du vet alt om riktig børsting og bruk av tanntråd teknikker? forstå det grunnleggende og hva du kan gjøre for å fremme tannhelse.

Ditt smil er avhengig enkle tannpleie vaner, for eksempel tannpuss og tanntråd. Men bruker du de riktige teknikker? Følg disse trinnene for å beskytte din tannhelse.

Børsting for oral helse

Oral helse begynner med rene tenner. Holde området hvor tennene møter tannkjøttet rene kan forebygge tannkjøttsykdommer, samtidig som vi holder tann overflater rene kan hjelpe deg å avverge hulrom. Disse børsting grunnleggende fra European Dental Association:

 • Puss tennene minst to ganger om dagen. Når du børster, ikke mas. Tar nok tid til å gjøre en grundig jobb.
 • Bruk riktig utstyr. Bruk en fluortannkrem og myk-stritter tannbørste som passer din munn komfortabelt. Vurder å bruke en elektrisk eller batteridrevet tannbørste, som kan redusere plakk og en mild form for tannkjøttsykdom (gingivitt) mer enn gjør manuell børsting. Disse enhetene er også nyttig hvis du har leddgikt eller andre problemer som gjør det vanskelig å børste effektivt.
 • Praktisere god teknikk Hold tannbørsten med en liten vinkel -. Sikter bust mot området der tannen møter tannkjøttet. Forsiktig børste med korte back-og-tilbake bevegelser. Husk å pusse utsiden, innsiden og tygge overflater av tennene dine, samt din tunge.
 • Holde utstyret rent. Skyll alltid tannbørste med vann etter tannbørsting. Oppbevar tannbørsten i oppreist stilling, hvis mulig, og la den lufttørke før du bruker det igjen. Ikke rutinemessig dekke tannbørster eller lagre dem i lukkede beholdere, som kan stimulere veksten av bakterier.
 • Vit når du skal bytte ut tannbørsten Invester i en ny tannbørste eller en erstatning hodet til en elektrisk eller batteridrevet tannbørste hver tredje til fjerde måned -. Eller tidligere hvis busten er slitt.

Tanntråd for oral helse

Du kan ikke nå de trange mellomrom mellom tennene og under tannkjøttet med en tannbørste. Derfor er daglig bruk av tanntråd er viktig. Når du floss:

 • Ikke skimp. Bryt av ca 18 inches (46 centimeter) av tanntråd. Vind det meste av den floss rundt den midtre finger på en hånd, og resten rundt den midtre finger på den annen side. Ta tak i floss tett mellom tomlene og pekefingrene.
 • Være forsiktig. Styr tanntråd mellom tennene ved hjelp av en rubbing bevegelse. Ikke smekk floss inn tannkjøttet. Når dun når din tannkjøttet, kurve den mot en tann.
 • Ta det en tann om gangen. Skyv floss i mellomrommet mellom tannkjøtt og tann. Bruk tanntråd for å gni forsiktig på siden av tann i en up-and-ned-bevegelse. Slapp frisk tanntråd som du avanserer til resten av tennene dine.
 • Keep it up Dersom du synes det er vanskelig å håndtere floss, bruke en interdental renere -. For eksempel en spesiell tre eller plast plukke, pinne eller pensel designet for å rengjøre mellom tennene.

Så lenge du gjør en grundig jobb, spiller det ingen rolle om du børste eller floss først. Imidlertid kan bruk av tanntråd før børsting tillate mer fluor fra tannpasta for å nå mellom tennene.

Se også

Oral helse: friske opp tannpleie grunnleggende

Andre muntlige helsevesenet tips

I tillegg til daglig tannpuss og tanntråd, vurdere å bruke en antimikrobiell munnen skylling eller en munn skyll inneholder fluor for å fremme tannhelse.

Å fjerne matrester fra tennene som ikke løsner ved bruk av tanntråd eller børsting, kan du prøve en muntlig irrigator - en enhet som tar sikte på en strøm av vann på tennene. Motstå fristelsen til å bruke tannpirkere eller andre gjenstander som kan skade tannkjøttet. Husk imidlertid at en muntlig irrigator ikke erstatte daglig tannpuss og tanntråd, siden det ikke fjerner plakk.

Når skal se tannlegen

Å forebygge tannkjøttsykdom og andre orale helseproblemer, planlegge vanlige tannlege rengjorde og eksamener. I mellomtiden, ta kontakt med tannlegen din om du merker noen tegn eller symptomer som kan tyde på muntlige helseproblemer, for eksempel:

 • Rød, øm eller hovent tannkjøtt
 • Tannkjøtt som blør når du pusser tennene eller floss
 • Tannkjøttet som begynner å trekke vekk fra tennene
 • Løse permanente tenner
 • Endringer i måten øvre og nedre tenner på linje med hverandre
 • Uvanlig følsomhet for varme og kulde
 • Vedvarende dårlig ånde eller en uvanlig smak i munnen
Helse i voksen alder. Puss tennene minst to ganger om dagen.
Helse i voksen alder. Puss tennene minst to ganger om dagen.

Husk, tidlig oppdagelse og behandling av problemer med tannkjøttet, tenner og munn kan bidra til å sikre en levetid på god oral helse.

Se også