Voksen helse

Oral helse: Et vindu til din generelle helse

Din oral helse er viktigere enn du kanskje tror. Få fakta om hvordan helsen din munn, tenner og tannkjøtt kan påvirke din generelle helse.

Visste du at din tannhelse kan gi hint om din generelle helse - eller at problemer i munnen kan påvirke resten av kroppen din? Forstå den intime forbindelsen mellom tannhelse og generell helse og hva du kan gjøre for å beskytte deg selv.

Hva er forbindelsen mellom tannhelse og generell helse?

Som mange områder av kroppen, er munnen full av bakterier - de fleste av dem skadesløse. Normalt kroppens naturlige forsvar og god oral helse, slik som daglig tannpuss og tanntråd, kan holde disse bakteriene under kontroll. Men uten riktig oral hygiene, bakterier kan nå nivåer som kan føre til orale infeksjoner, som tannråte og tannkjøttsykdom.

I tillegg er det enkelte medisiner - som slimhinneavsvellende, antihistaminer, smertestillende og diuretika - kan redusere spytt flyt. Spytt vasker bort mat og nøytraliserer syrer produsert av bakterier i munnen, bidrar til å beskytte deg mot mikrobiell invasjon eller overvekst som kan føre til sykdom.

Helse i voksen alder. Hjerte-og karsykdommer.
Helse i voksen alder. Hjerte-og karsykdommer.

Studier tyder også på at muntlige bakterier og betennelser assosiert med periodontitt - en alvorlig form for tannkjøttsykdom - kan spille en rolle i enkelte sykdommer. I tillegg kan enkelte sykdommer, som diabetes og HIV / AIDS, senke kroppens motstandskraft mot infeksjoner, noe som gjør muntlige helseproblemer mer alvorlig.

Se også

Oral helse: Et vindu til din generelle helse

Hvilke lidelser kan være knyttet til oral helse?

Din tannhelse kan påvirke, bli påvirket av, eller bidra til ulike sykdommer og tilstander, inkludert:

 • Endokarditt. Endokarditt er en infeksjon i indre foring av hjertet (endocardium). Endokarditt oppstår vanligvis når bakterier eller andre bakterier fra en annen del av kroppen din, som for eksempel munnen, spres gjennom blodet og fester seg til skadede områder i ditt hjerte.
 • Hjerte-og karsykdommer. Noen undersøkelser tyder på at hjertesykdom, tilstoppede arterier og hjerneslag kan være knyttet til betennelser og infeksjoner som muntlig bakterier kan forårsake.
 • Graviditet og fødsel. Periodontitt har vært knyttet til for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.
 • . Diabetes Diabetes reduserer kroppens motstandskraft mot infeksjoner - å sette tannkjøttet i fare. Tannkjøttsykdom synes å være mer hyppig og alvorlig hos personer som har diabetes. Forskning viser at folk som har tannkjøttsykdom har vanskeligere for å kontrollere blodsukkernivået.
 • HIV / AIDS. Oral problemer, for eksempel smertefulle slimhinnelesjoner, er vanlig hos personer som har HIV / AIDS.
 • . Osteoporose Osteoporose - som fører knoklene blir svake og sprø - er kanskje ha sammenheng med periodontal bentap og tap av tenner.
 • Alzheimers sykdom. Tap av tenner før fylte 35 kan være en risikofaktor for Alzheimers sykdom.
 • . Andre forhold Andre forhold som kan være knyttet til oral helse omfatter Sjøgrens syndrom - en immunsystem lidelse som fører til tørr munn - og spiseforstyrrelser.

På grunn av disse potensielle linker, sørg for å fortelle tannlegen din om du tar noen medisiner eller har hatt noen endringer i din generelle helse - særlig hvis du har hatt noen nylige sykdommer eller du har en kronisk tilstand, for eksempel diabetes.

Hvordan kan jeg beskytte min oral helse?

For å beskytte din tannhelse, utøve god munnhygiene hver dag. For eksempel:

 • Puss tennene minst to ganger om dagen.
 • Floss daglig.
 • Spis et sunt kosthold og grensen mellom-måltid snacks.
 • Bytt tannbørste hver tredje til fjerde måned, eller oftere dersom bust er frynsete.
 • Planlegge regelmessige tannlege helsen.

Også, kan du kontakte tannlege så snart en muntlig helseproblem oppstår. Husk å ta vare på din tannhelse er en investering i din generelle helse.

Se også