Voksen helse

Best solkrem: forstå solkrem alternativer

Den beste solkrem er en som du vil bruke sjenerøst og i henhold til etiketten retninger. Her er hjelp til å forstå solkrem ingredienser, typer solkrem og mer.

Forvirret om den beste solkrem å bruke? Lurer på om solkrem kan være skadelig? Lawrence Gibson, MD, en hudlege på universitetet, Rochester, Minnesota, tilbyr hans veiledning.

Hva er den beste måten å sortere gjennom informasjon om solkremer?

Start med å huske det store bildet når det kommer til sol sikkerhet og hva du kan gjøre for å beskytte deg selv. For eksempel:

 • . Unngå solen i rushtiden Vanligvis er dette mellom 10 am og 14:00 - uavhengig av årstid. Dette er prime time for eksponering av hud-skadelig ultrafiolett (UV) stråling fra sola, selv på overskyet dager.
 • Bruk verneklær. Dette inkluderer bukser, skjorter med lange ermer og solbriller. Topp det hele med en bredbremmet hatt. Også vurdere å investere i sol-beskyttende klær eller bruke en paraply for skygge.
 • Bruk solkrem. Påfør solkrem sjenerøst og på nytt med jevne mellomrom.

Er det noe sannhet i påstanden om at solkrem bruk oppfordrer overdreven soling, og som et resultat, øker risikoen for hudkreft?

De fleste eksperter er sterkt uenig med denne påstanden. Forskning heller ikke har vist en sammenheng mellom solkrem bruk og økning i risikoen for hudkreft. På den annen side har forskning vist at bruk av solkrem kan redusere risikoen for melanom, den mest alvorlige type hudkreft.

Hva gjør en bredspektret solkrem?

Det finnes to typer UV-lys som kan skade huden din - UVA og UVB. En bredspektret, eller full-spektrum, er solkrem utformet for å beskytte deg mot begge.

UVA-stråler kan tidlig alder huden din, forårsaker rynker og pigmentflekker. UVB-stråler kan brenne huden. For mye eksponering for UVA eller UVB stråler kan forårsake hudkreft. Den beste solkrem gir beskyttelse mot all UV lys.

Har den beste solkrem har også høyest SPF?

SPF står for solfaktor, som er et mål på hvor godt solkrem bøyer UVB stråler. Produsenter beregne SPF basert på hvor lang tid det tar å bli solbrent hud som er blitt behandlet med solkrem sammenlignet med hud som ikke har blitt behandlet med solkrem.

Teoretisk sett har den beste solkrem høyeste SPF nummer. Det er ikke så enkelt, men. Når den brukes riktig, vil en solkrem med solfaktor 30 gir litt mer beskyttelse mot UVB-stråler enn gjør en solkrem med solfaktor 15. Men SPF 30 produkt er ikke dobbelt så beskyttende som SPF 15 produkt. Solkremer med solkrem større enn 50 gir bare en liten økning i UVB beskyttelse.

Også huske på at solkrem er ofte ikke påføres grundig eller tett nok, og det kan vaskes av under bading eller svette. Som et resultat, kan selv den beste solkrem være mindre effektive enn SPF tall på flasken vil lede deg til å tro.

Helse i voksen alder. Unngå solen i rushtiden.
Helse i voksen alder. Unngå solen i rushtiden.

Snarere enn å se på en solkrem SPF, velger en bredspektret solkrem som vil beskytte deg mot UVA og UVB stråler.

Se også

Best solkrem: forstå solkrem alternativer

Hva trenger jeg å vite om solkrem ingredienser?

Solkremer inneholder filtre som reflekterer eller absorberer UV-stråler. Det er to hovedtyper av solkremer:

 • Økologisk. Også kalt kjemiske solkremer, økologiske solkremer absorberer UV-stråling og konvertere den til en liten mengde varme. Denne gruppen av aktive ingredienser er den mest brukte i solkremer. Organiske solkremer kan inneholde avobenzone, cinoxat, ecamsule, menthyl anthranilate, octylmethoxycinnamat, octyl salicylate, oxybenzone eller sulisobenzone.
 • Uorganisk. Også kalt fysiske solkremer, uorganiske solkremer reflekterer og sprer UV-stråling. Uorganiske solkremer kan inneholde titandioksid eller sink oksid. De fleste bredspektret solkrem bruke begge ingredienser for å bedre blokk UVA og UVB stråler.

Solkremer også kan inneholde:

 • Vitaminer. Vitamin E kan beskytte mot UV-indusert DNA skade. Vitamin C bidrar til å beskytte huden mot solbrenthet.
 • Insektmiddel. Husk at det er vanligvis anbefalt at insektmiddel brukes ikke oftere enn hver sjette time. Når du bruker denne type kombinasjon produkt, på nytt en solkrem uten insektmiddel etter to timer utendørs eller etter bading eller sterkt svette.

Noen solkremer inneholder også antioksidanten retinylpalmitat, en form for vitamin A eller retinol. Antioksidanter er stoffer som nøytraliserer frie radikaler - ustabile oksygen molekyler som bryter ned hudceller og forårsaker rynker. Mens bekymringer har blitt reist om solkremer som inneholder retinylpalmitat, antyder forskning for tiden det er trygt. Men anbefalinger om sikkerhet for bruk under graviditet er ikke tilgjengelig. Hvis du er bekymret, bør du vurdere å unngå solkremer som inneholder denne ingrediensen i løpet av svangerskapet.

Er noen merker av solkrem er bedre enn andre?

Brand saker mindre enn hvordan du bruker produktet. Generelt, se etter vannavstøtende, bredspektret dekning med en solfaktor på minst 15.. Sjekk solkrem på dato, og følg instruksjonene på etiketten.

Også huske på at merking retningslinjer for solkrem i Europa er i endring. Under nye Food and Drug Administration retningslinjene:

 • Bare solkremer som gir beskyttelse mot både UVA-og UVB-stråler kan annonsere bredspektret dekning på etiketten.
 • Kun bredspektret solkrem med solfaktor 15 eller høyere kan hevde å redusere risikoen for hudkreft eller forhindre tidlig aldring av huden.
 • Eventuelle krav om å redusere risikoen for hudkreft eller tidlig aldring av huden må ledsages av andre solbeskyttelse tiltak, som å bruke verneklær og unngå solen.
 • Solkremer med en solfaktor på minst to, men mindre enn 15 kan annonsere beskyttelse mot solbrenthet bare - ikke beskyttelse mot hudkreft eller tidlig aldring av huden.
 • Solkremer kan ikke bli annonsert som sweatproof eller vanntett.
 • Solkremer som passerer en vannmotstand test kan være merket "vanntett" for enten 40 eller 80 minutter, så lenge de også inkludere instruksjoner på nytt etter 40 eller 80 minutter med svømming eller svett, umiddelbart etter håndkle tørking og minst annenhver time.

Til syvende og sist, er det viktig å finne en solkrem du liker. Hvis du ikke bryr seg for solkrem, du er ikke like sannsynlig å bruke det konsekvent.

Bør jeg bruke en spray solkrem eller lotion?

Den slags solkrem du bruker er opp til deg. Men visse typer solkrem fungerer best på bestemte områder av kroppen. Hvis du har tørr hud, vil du kanskje foretrekke en krem ​​- spesielt for ansiktet ditt. En gel eller spray kan fungere bedre for områder dekket med hår, for eksempel hodebunnen eller en manns kiste. Foreldre ofte foretrekker spray fordi de er enkle å bruke på barn. Ved bruk av spray solkrem, sørg for å bruke en generøs og selv belegg. Unngå innånding av produktet.

Trenger jeg å bruke solkrem selv om jeg bruker kosmetikk som inneholder solkrem?

Det kommer an på hvor mye tid du vil tilbringe i solen. Hvis du bruker kosmetikk som inneholder solkrem, for eksempel fuktighetskrem, foundation eller leppestift, må du nytt dem annenhver time når du er utenfor eller også gjelde en egen solkrem.

Hvis du ikke skal tilbringe mye tid utendørs, og du trenger ikke vaske ansiktet eller sterkt svette i løpet av dagen, er det greit å bruke en fuktighetskrem som inneholder solkrem bare én gang i morgen.

Hva annet er viktig å huske på å bruke solkrem?

Når du bruker solkrem:

 • Påfør generøse mengder solkrem til tørr hud 30 minutter før du går utendørs.
 • Bruk solkrem på alle hudområder som vil bli utsatt for sol, slik som ansiktet, ører, hender, armer og lepper. Hvis du ikke har mye hår på hodet, bruke solkrem til toppen av hodet ditt, eller bære en lue.
 • Påfør solkrem annenhver time - og umiddelbart etter bading eller kraftig svetting.
 • Husk at sand, vann, snø og betong reflekterer sollyset og gjør det enda mer viktig å bruke solkrem.
 • Siden UV-lys kan passere gjennom skyer, bruke solkrem selv når det er overskyet.

Du kan bruke solkrem til barn så unge som seks måneder. Hold yngre barn i skyggen så mye som mulig.

Bruk solkrem året rundt, men ikke la noe produkt lulle deg inn i en falsk følelse av sikkerhet om soleksponering. En kombinasjon av skygge, klær, solkrem og sunn fornuft er det beste alternativet.

Se også