Voksen helse

Sunless tanning: hva du trenger å vite

Sunless tanning er et praktisk alternativ til soling. Finn ut hvordan sunless tanning produkter arbeid, herunder mulige risikoer og hvordan du får de beste resultatene.

Ønsker ikke å utsette huden for solens skadelige stråler, men likevel vil at sol-kysset glød? Vurdere å prøve sunless tanning produkter. Start med å forstå hvordan sunless tanning produkter fungerer - og viktigheten av å anvende dem nøye og korrekt.

Hvordan gjør sunless tanning produkter fungerer?

Sunless tanning produkter, også kalt self-tanners, kan gi huden din en garvet utseende uten å utsette den for skadelig ultrafiolett (UV) stråler. Sunless tanning produkter selges vanligvis som kremer og spray du bruker på huden din. Profesjonell spray-on tanning også er tilgjengelig på mange salonger, spa og tanning bedrifter.

Den aktive bestanddel i de fleste sunless tanning produkter er fargen additiv, dihydroksyaceton. Når anvendt, reagerer dihydroksyaceton med døde celler på hudens overflate for midlertidig å mørkne huden. Farging bærer vanligvis av etter noen dager.

Sunless tanning produkter kan eller ikke kan inneholde solkrem. Hvis et produkt inneholder solkrem, det vil bare være effektiv for et par timer. Fargen produsert av sunless tanning produktet vil ikke beskytte huden mot ultrafiolette stråler. Hvis du tilbringer tid utendørs, forblir solkrem viktig.

Hva om sunless tanning piller?

Helse i voksen alder. Sunless tanning: hva du trenger å vite.
Helse i voksen alder. Sunless tanning: hva du trenger å vite.

Sunless tanning piller, som vanligvis inneholder farge tilsetningsstoff kantaxantin, er usikre. Når det tas i store mengder, kan kantaxantin gjøre huden oransje eller brun og forårsake elveblest, leverskader og nedsatt syn.

Se også

Sunless tanning: hva du trenger å vite

Er sunless tanning trygt?

Aktuelt sunless tanning produkter er generelt ansett trygge alternativer til soling, så lenge de er brukt som anvist.

The Food and Drug Administration (FDA) har godkjent dihydroksyaceton for ekstern applikasjon på huden. Men FDA har ikke godkjent bruk av dihydroksyaceton for søknad til områder i nærheten av øyne, munn eller nese. Hvis du bruker en sunless tanning lotion, er det lett å unngå disse områdene. Med spray tanning, kan dette være vanskeligere - siden produktet er vanligvis brukes på hele kroppen for å sikre jevn farge. Spray tanning kan også føre til at du inhalerer produktet.

Videre forskning er nødvendig for å bestemme risiko - om noen - av denne type eksponering. I mellomtiden beskytte dine øyne, munn og nese når spray tanning og unngå innånding av produktet. Pass på å bruke briller og nese plugger, og hold pusten mens spray blir brukt.

Hva er den beste måten å bruke en sunless tanning lotion?

For best resultat, følg anvisningen på pakken nøye. Generelt:

  • Eksfoliere først. Før du bruker en sunless tanning produkt, vaske huden for å fjerne overflødig døde hudceller. Tilbring litt ekstra tid eksfolierende områder med tykk hud, for eksempel dine knær, albuer og ankler.
  • Påfør i seksjoner. Masser produktet inn i huden i en sirkulær bevegelse. Påfør garver til kroppen din i seksjoner, slik som dine armer, ben og overkropp. Vask hendene med såpe og vann etter hver del for å unngå misfarges håndflatene. Lett utvide produktet fra anklene til føttene og fra håndleddene til hendene.
  • Tørk felles områder. Knær, albuer og ankler har en tendens til å absorbere mer av sunless tanning produkter. Å fortynne tanning effekt i disse områdene, forsiktig gni dem med et fuktig håndkle.
  • Ta deg tid til å tørke. Vent med å kle på minst 10 minutter. Løstsittende klær og unngå å svette i tre timer.

Se også