Voksen helse

Kontaktlinser: hva du vite før du kjøper

Lurer på den beste type kontakt linse for synet ditt problem, livsstil eller budsjett? sammenligne fordeler og ulemper med bestemte typer kontaktlinser.

Tenker på å prøve kontaktlinser? Kontaktlinser er mer allsidig enn noen gang før. Start med å forstå fordeler og ulemper med vanlige typer kontaktlinser - og bakken regler for å hindre øyeinfeksjoner.

Myke kontaktlinser

Myke kontaktlinser er den mest populære typen kontaktlinser både i Europa og på verdensbasis. Myke kontaktlinser kan brukes til å korrigere ulike synsforstyrrelser, inkludert:

 • Nærsynthet (nærsynthet)
 • Langsynthet (hypermetropi)
 • Tåkesyn (skjeve hornhinner)
 • Aldersrelatert tap av close-up visjon (presbyopi)

Myke kontaktlinser samsvare med formen på øyet. De er komfortable og har en tendens til å holde på plass også, så de er et godt valg hvis du deltar i idrett eller føre en aktiv livsstil.

Myke kontaktlinser kommer i ulike typer, for eksempel:

 • Daglig slitasje. Daily bruke myke kontaktlinser er vanligvis den minst kostbare alternativet. Du bærer linsene i løpet av dagen, og fjerne dem hver natt for å bli rengjort og desinfisert. Hvor lenge du kan bruke et enkelt par av daglige linser varierer avhengig av produsent.
 • Utvidet slitasje. Du kan bruke utvidet slitasje myke kontaktlinser mens du sover, men de må tas ut for rengjøring og desinfisering minst en gang i uken. Det er likevel viktig å være forsiktig med bruk over natten, skjønt, siden det øker risikoen for øyeinfeksjoner - selv om linsene har blitt godkjent for utvidet slitasje.
 • Disponibel. Engangs myke kontaktlinser er vanligvis den dyreste alternativet. Du bærer linsene i løpet av dagen og fjerne dem om natten. De trenger ikke å rengjøres eller desinfiseres. Du bare bruker dem for den anbefalte tidsramme - for eksempel daglig, ukentlig eller månedlig - og kast dem. Du bør kanskje vurdere endagslinser hvis du bruker kontakter bare sporadisk, kan du ikke tåler desinfisering løsning eller du plassere en premie på bekvemmelighet.

Harde kontaktlinser

Stive, gass permeable linser, eller harde kontaktlinser, gir klare, skarpe syn for de fleste synsproblemer. Harde kontaktlinser kan være spesielt attraktivt hvis du har prøvd myke kontaktlinser og vært misfornøyd med resultatene.

Harde kontaktlinser er ofte mer pustende enn er myke kontaktlinser, noe som reduserer risikoen for øyeinfeksjoner. De fleste harde kontaktlinser må tas av for rengjøring og desinfisering om natten.

Det kan ta opptil en uke å venne seg til harde kontaktlinser, og de er mer sannsynlig å skli av sentrum av øyet enn er myke linser - som kan føre til ubehag og tåkesyn.

Hvis din resept endres ikke, og du tar vare på dine harde kontaktlinser, kan du bruke samme par linser for opptil to til tre år.

Se også

Kontaktlinser: hva du vite før du kjøper

Spesialiserte kontaktlinser

Avhengig av din visjon behov, kan du vurdere spesialiserte kontaktlinser, for eksempel:

 • Hybrid kontaktlinser. Hybrid kontaktlinser har en hard (gasspermeabel) midten omgitt av en myk ytre ring. Hybrid kontaktlinser kan være et alternativ hvis du har en uregelmessig hornhinnen kurvatur (keratokonus) eller har du problemer med å iført tradisjonelle harde linser.
 • Bifokale eller multifokale kontaktlinser. Disse linser, som er tilgjengelig i både myke og harde varianter, kan korrigere nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner i kombinasjon med aldersrelatert tap av close-up visjon (presbyopi).
 • . Tonede kontaktlinser Noen kontaktlinser er farget, enten for kosmetiske eller terapeutiske formål - å forbedre farge persepsjon eller bidra til å kompensere for fargeblindhet, for eksempel. Unngå kostyme eller dekorative kontaktlinser, though. Disse linsene kan skade øynene og forårsake potensielt alvorlige øyeinfeksjoner.

Å få riktig passform

Hvis du bestemmer deg for å prøve kontaktlinser, kontakt din øyelege eller annen optiker spesialist for en grundig synsundersøkelse og tilpassing.

Planlegg oppfølging eksamener som anbefalt av din optiker spesialist. Du må kanskje en oppfølging eksamen etter en uke, en måned og seks måneder, og deretter en gang i året.

Unngå øyeinfeksjoner

Iført kontaktlinser av enhver type øker risikoen for hornhinnen infeksjon, rett og slett fordi kontaktlinser redusere mengden av oksygen som når hornhinner. Øyeinfeksjoner er ikke uunngåelig, men.

Å forebygge infeksjoner:

 • Praktisere god hygiene. Vask, skyll og tørk hendene grundig før du håndterer dine kontakter.
 • Fjern kontaktene dine før du går i dvale. Dette gjelder utvidet slitasje kontakter, også. Selv om utvidet slitasje kontakter er designet for å brukes over natten, kontinuerlig slitasje øker betydelig risikoen for øyeinfeksjoner.
 • Minimere kontakt med vann. Fjern kontaktlinser før du bader, svømme eller bruke en badestamp.
 • Ikke fukte linsene med spytt. Motstå enhver fristelse til å sette inn linsene i munnen for å fukte dem.
 • Vær forsiktig med kontaktlinser løsninger Bruk kun kommersielt forberedt, sterile produkter utviklet spesielt for den type kontaktlinser du slitasje -. Ikke vann eller hjemmelaget saltvannsoppløsning. Kast løsningen i kontakt linse tilfelle hver gang du desinfisere linsene, og ikke "toppe" det gamle løsningen som allerede finnes i saken.
 • 'Gni og skyll' linsene. Gni forsiktig linsene mens du rengjør dem, selv om du velger ikke-gni løsning.
 • Hold et øye på utløpsdatoen. Ikke bruk kontakt løsning som er forbi utløpsdatoen.
 • Bytt kontaktlinser og saker som anbefalt Følg produsentens retningslinjer for å erstatte de kontaktlinser -. Og erstatte kontakt linse tilfelle hvert tre til seks måneder.

Selv med riktig bruk og stell, kan tørre øyne være et problem for kontaktlinsebrukere. Hvis øynene dine er kløende eller rød, fjerne linsene dine og bruke smørende øyedråper.

Helse i voksen alder. Hybrid kontaktlinser.
Helse i voksen alder. Hybrid kontaktlinser.

Hvis synet blir uklart eller du opplever smerter i øyet, følsomhet for lys eller andre problemer, fjerne dine kontaktlinser og ta kontakt med optiker spesialist for rask behandling.

Se også