Voksen helse

Psykisk helse: hva er normal, er det ikke

Forstå hva som anses normal mental helse kan være vanskelig. Se hvordan følelser, tanker og atferd bestemme mental helse og hvordan å gjenkjenne hvis du eller en du er glad man trenger hjelp.

Hva er forskjellen mellom psykisk helse og psykiske lidelser? Noen ganger er svaret klart, men ofte skillet mellom psykisk helse og psykiske lidelser er ikke så opplagt. For eksempel, hvis du er redd for å gi en tale i det offentlige, betyr det at du har en psykisk helse tilstand eller en kjøre-of-the-nerver? Eller, ikke når skyhet blitt et tilfelle av sosial fobi?

Her er hjelp å forstå hvordan psykiske tilstander er identifisert.

Hvorfor er det så vanskelig å fortelle hva som er normalt?

Det er ofte vanskelig å skille normal mental helse fra psykisk sykdom fordi det er ingen enkel test som viser om noe er galt. Også, kan primære psykiske tilstander bli etterlignet av fysiske lidelser. Psykiske forhold er vurdert til ikke å være på grunn av en fysisk lidelse og blir diagnostisert og behandlet på grunnlag av tegn og symptomer, samt om hvor mye tilstanden påvirker ditt daglige liv. Tegn og symptomer kan påvirke din:

 • Adferd. Obsessive hånd-vask eller drikke for mye alkohol kan være tegn på en mental helsetilstand.
 • Følelser. Noen ganger kan en mental helsetilstand er preget av en dyp eller pågående tristhet, eufori eller sinne.
 • Tenker Vrangforestillinger -. Faste oppfatninger som ikke er foranderlig i lys av motstridende bevis - eller tanker om selvmord kan være symptomer på en psykisk helsetilstand.

Hva er den diagnostiske og statistiske håndboken av psykiske lidelser (DSM)?

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) er en guide utgitt av European Psychiatric Association som forklarer de tegn og symptomer på flere hundre psykiske tilstander.

Psykisk helse tilbydere bruke DSM til å diagnostisere alt fra anoreksi til voyeurisme og, om nødvendig, bestemme riktig behandling. Helse forsikringsselskaper også bruke DSM til å bestemme dekning og ytelser, og for å dekke psykiske leverandører.

Se også

Psykisk helse: hva er normal, er det ikke

Hvordan diagnostisere mentale helse tilbydere har psykiske tilstander?

Helse i voksen alder. Psykisk helse: hva er normal, er det ikke.
Helse i voksen alder. Psykisk helse: hva er normal, er det ikke.

For å finne ut om du har en psykisk helse tilstand, vil en mental helse-leverandøren jobbe med deg og din kjære for å vurdere:

 • Dine symptomer. Din mentale helse leverandør vil spørre om symptomene dine, når de begynte og hvordan de har påvirket livet ditt. Hvordan du oppfatter dine tanker og atferd og hvor mye tegn og symptomer påvirker dine daglige aktiviteter kan bidra til å bestemme hva som er normalt for deg. For eksempel kan du innse at du ikke er coping godt eller at du ikke ønsker å gjøre de tingene du brukte til å nyte. Du kan føle seg trist, håpløs eller motløse. Hvis tristhet har en bestemt årsak, for eksempel skilsmisse, kan dine følelser være en normal, midlertidig reaksjon. Men hvis du har symptomer som er alvorlige eller ikke gå bort, kan du ha depresjon. Du må kanskje også ha en fysisk eksamen for å utelukke eventuelle underliggende helsemessige forhold.
 • Andres oppfatninger. Dine oppfatninger alene ikke kan gi deg et nøyaktig bilde av din atferd, tanker eller evne til å fungere. Andre mennesker i livet ditt kan hjelpe deg å forstå om din oppførsel er normal eller sunn. For eksempel, hvis du har bipolar lidelse, kan du tenke dine humørsvingninger er bare en del av de normale oppturer og nedturer i livet. Dine tanker og handlinger, men kan virke unormalt å andre eller skape problemer på jobben, i relasjoner eller i andre områder av livet ditt.

Når er en evaluering eller nødvendig behandling?

Hver mentale helsetilstand har sitt eget sett med tegn og symptomer. Men generelt, kan profesjonell hjelp være berettiget dersom du eller en du er glad man opplever:

 • Merket forandring i personlighet, spise-og søvnvaner
 • Manglende evne til å takle problemer eller daglige aktiviteter
 • Merkelige eller grandiose ideer
 • Overdreven angst
 • Langvarig depresjon eller apati
 • Tenke på eller snakke om selvmord
 • Rus
 • Ekstreme humørsvingninger eller overdreven sinne, fiendtlighet eller voldelig atferd

Mange som har psykiske tilstander vurdere sine tegn og symptomer en normal del av livet eller unngå behandling av skam eller frykt. Hvis du er bekymret for din mentale helse eller en elsket ens mentale helse, ikke nøl med å søke råd.

Rådfør deg med fastlegen din, gjør en avtale med en rådgiver eller psykolog, eller oppmuntre din kjære til å søke hjelp. Med riktig støtte, kan du identifisere psykiske tilstander og utforske behandlingstilbud, for eksempel medisiner eller rådgivning.

Se også