Voksen helse

Self-esteem: 4 trinn for å føle deg bedre om deg selv

Hvis du har lav selvfølelse, utnytte kraften i dine egne tanker og tro til å endre hvordan du føler om deg selv. Begynn med disse fire trinn til et sunnere selvbilde.

Lav selvfølelse kan negativt påvirke praktisk talt alle deler av livet ditt, inkludert dine relasjoner, din jobb og din helse. Men du kan ta skritt for å øke din selvtillit, selv om du har vært skjule en dårlig oppfatning av deg selv siden barndommen. Begynn med disse fire trinnene.

Trinn 1: identifisere problematiske forhold eller situasjoner

Tenk om forholdene eller situasjoner som synes å deflatere din selvfølelse. Vanlige triggere kan omfatte:

 • En virksomhet presentasjon
 • En krise på jobben eller hjemme
 • En utfordring med en ektefelle, kjære, co-worker eller annen nær kontakt
 • En endring i livssituasjon, for eksempel en jobb tap eller et barn å forlate hjemmet

Trinn 2: bli klar over tanker og tro

Når du har identifisert problematisk forhold eller situasjoner, ta hensyn til dine tanker om dem. Dette inkluderer selvfølelsen - hva du forteller deg selv - og din tolkning av hva situasjonen betyr. Dine tanker og oppfatninger kan være positive, negative eller nøytrale. De kan være rasjonelt, basert på fornuft eller fakta, eller irrasjonelle, basert på falske ideer.

Se også

Self-esteem: 4 trinn for å føle deg bedre om deg selv

Trinn 3: utfordring negative eller feilaktige tenkning

Dine første tanker er kanskje ikke den eneste mulige måten å vise en situasjon - så teste nøyaktigheten av dine tanker. Spør deg selv om ditt syn er i samsvar med fakta og logikk, eller om andre forklaringer på situasjonen kan være troverdige.

Helse i voksen alder. Alt-eller-ingenting tenkning.
Helse i voksen alder. Alt-eller-ingenting tenkning.

Vær oppmerksom på at det er noen ganger vanskelig å gjenkjenne unøyaktigheter i tenkning, though. De fleste mennesker har automatiske, langvarige måter å tenke på livet og seg selv. Disse lang holdt tanker og tro kan føle seg normal og saklig, men mange er faktisk bare meninger eller oppfatninger.

Også ta hensyn til tankemønstre som har en tendens til å erodere selvtillit:

 • Alt-eller-ingenting tenkning. Du ser ting som enten alt bra eller verst. For eksempel: "Hvis jeg ikke lykkes med denne oppgaven, jeg er en total fiasko."
 • Mental filtrering. Du ser bare negativer og dvele ved dem, forvrenge ditt syn på en person eller situasjon. For eksempel, "Jeg gjorde en feil på den rapporten, og nå alle vil innse at jeg ikke opp til denne jobben."
 • Konvertering positive til negativer. Du avviser dine prestasjoner og andre positive opplevelser ved å insistere på at de ikke teller. For eksempel, "Jeg bare gjorde det bra på den testen fordi det var så lett."
 • Hoppe til negative konklusjoner. Du nå en negativ konklusjon når lite eller ingen bevis støtter det. For eksempel: "Min venn har ikke svart på e-posten min, så jeg må ha gjort noe for å gjøre henne sint."
 • Ta feil følelser for fakta. Du forveksler følelser eller tro med fakta. For eksempel: "Jeg føler meg som en fiasko, så jeg må være en fiasko."
 • Selv put-downs. Du undervurdere deg selv, sette deg ned eller bruke selvironiske humor. Dette kan skyldes overreagerer til en situasjon, for eksempel å gjøre en feil. For eksempel "jeg ikke fortjener noe bedre."

Trinn 4: justere dine tanker og oppfatninger

Nå erstatte negative eller unøyaktig tanker med nøyaktige, konstruktive tanker. Prøv disse strategiene:

 • Bruk håpefulle uttalelser. Unn deg med vennlighet og oppmuntring. Pessimisme kan være en selvoppfyllende profeti. For eksempel, hvis du tror at presentasjonen er ikke til å gå bra, kan du faktisk snuble gjennom den. Prøv å fortelle deg ting som: "Selv om det er tøft, jeg kan håndtere denne situasjonen."
 • . Tilgi deg selv Alle gjør feil - og feil er ikke permanente refleksjoner om deg som person. De er isolert øyeblikk i tid. Fortell deg selv, "Jeg gjorde en feil, men det gjør meg ikke til en dårlig person."
 • Unngå "bør" og "må" uttalelser Hvis du oppdager at dine tanker er fulle av disse ordene, kan du være å sette urimelige krav på deg selv -. Eller på andre. Fjerne disse ordene fra dine tanker kan føre til mer realistiske forventninger.
 • Fokuser på det positive. Tenk på de gode delene av livet ditt. Minn deg selv på ting som har gått bra i det siste. Vurdere de ferdighetene du har brukt til å takle utfordrende situasjoner.
 • Endre navn opprørende tanker. Du trenger ikke å reagere negativt på negative tanker. I stedet tenker negative tanker som signaler for å prøve nye, sunne mønstre. Spør deg selv: "Hva kan jeg tenke og gjøre for å gjøre dette mindre stressende?"
 • Oppmuntre deg selv. Gi deg selv kreditt for å gjøre positive endringer. For eksempel "Min presentasjon kanskje ikke har vært perfekt, men mine kolleger spørsmål og forble engasjert -. Som betyr at jeg oppnådd mitt mål"

Disse trinnene kan virke vanskelig i begynnelsen, men de vil bli lettere med praksis. Når du begynner å gjenkjenne tanker og forestillinger som bidrar til lav selvfølelse, kan du aktivt møte dem - som vil hjelpe deg å akseptere din verdi som person. Som din selvtillit øker, din selvtillit og følelse av velvære er sannsynlig å sveve.

Se også