Voksen helse

Beinhelse: tips for å holde bein sunt

Beskytte beinhelse er enklere enn du tror. Forstå hvordan kosthold, fysisk aktivitet og andre livsstilsfaktorer kan påvirke beinmasse.

Bones spille mange roller i kroppen - som gir struktur, beskytter organer, forankring muskler og lagring av kalsium. Mens det er spesielt viktig å ta skritt for å bygge sterke og sunne bein i barndommen og ungdomsårene, kan du ta skritt i voksen alder for å beskytte bein helse, også.

Hvorfor er bein helse viktig?

Din bein er i kontinuerlig endring - nye bein er laget og gamle bein er brukket ned. Når du er ung, gjør kroppen din nye bein raskere enn det bryter ned gamle bein, og dine bein massen øker. De fleste mennesker nå sitt peak bone mass rundt 30 år. Etter det, fortsetter bein remodeling, men du mister litt mer beinmasse enn du får.

Hvor sannsynlig er det å utvikle osteoporose - en tilstand som fører knoklene blir svake og sprø - avhenger av hvor mye benmasse du oppnå etter når du når 30 år og hvor raskt du mister den etter det. Jo høyere peak bone mass, jo mer bein du har "i banken" og jo mindre sannsynlig er det å utvikle osteoporose som du alder.

Hva påvirker bein helse?

En rekke faktorer kan påvirke bein helse. For eksempel:

 • Mengden av kalsium i kosten. En diett lav på kalsium bidrar til redusert bentetthet, tidlig bentap og en økt risiko for benbrudd.
 • Fysisk aktivitet. Folk som er fysisk inaktive har en høyere risiko for osteoporose enn gjør sine mer aktive kolleger.
 • Tobakk og alkohol. Forskning tyder på at bruk av tobakk bidrar til svake bein. Tilsvarende regelmessig å ha mer enn to alkoholenheter om dagen øker risikoen for osteoporose, muligens fordi alkohol kan forstyrre kroppens evne til å absorbere kalsium.
 • Kjønn, størrelse og alder. Du er i større risiko for osteoporose hvis du er en kvinne, fordi kvinner har mindre benvev enn gjør menn. Du er også i faresonen hvis du er ekstremt tynn (med en kroppsmasseindeks på 19 eller mindre) eller har en liten kropp ramme fordi du kan ha mindre benmasse å trekke fra som du alder. Også dine bein blir tynnere og svakere som du alder.
 • Rase og slektshistorie. Du er i størst risiko for osteoporose hvis du er hvit eller av asiatisk avstamning. I tillegg å ha en forelder eller søsken som har osteoporose setter deg i større fare - spesielt hvis du også har en familie historie av frakturer.
 • Hormonnivåer. For mye skjoldbruskkjertelen hormon kan føre til tap av beinmasse. Hos kvinner, øker bentap dramatisk i overgangsalderen på grunn slippe østrogennivå. Lengre perioder fravær av menstruasjon (amenoré), før menopausen øker også faren for osteoporose. I menn, kan lavt testosteronnivå forårsake tap av beinmasse.
 • Spiseforstyrrelser og andre forhold. Personer som har anoreksi eller bulimi er i fare for bentap. I tillegg kan magen kirurgi (gastrektomi), vekttap kirurgi og tilstander som Crohns sykdom, cøliaki og Cushings sykdom påvirker kroppens evne til å absorbere kalsium.
 • Visse medisiner. Langvarig bruk av kortikosteroid medisiner, som for eksempel prednison, kortison, prednisolon og deksametason, er skadelig for bein. Andre legemidler som kan øke risikoen for osteoporose inkluderer aromatasehemmere å behandle brystkreft, selektive serotonin reopptakshemmere, metotreksat, noen anti-anfall medisiner og protonpumpehemmere.

Se også

Beinhelse: tips for å holde bein sunt

Hva kan jeg gjøre for å holde mine ben sunt?

Helse i voksen alder. Mengden av kalsium i kosten.
Helse i voksen alder. Mengden av kalsium i kosten.

Du kan ta noen enkle trinn for å forhindre eller bremse bentap. For eksempel:

 • Inneholde rikelig med kalsium i kosten. For voksne i alderen 19 til 50 og menn i alderen 51-70, er den anbefalte kosten rasjon (RDA) 1000 milligram (mg) av kalsium om dagen. Anbefalingen øker til 1200 mg per dag for kvinner etter 50 år og for menn etter fylte 70 år. Gode ​​kilder til kalsium er meieriprodukter, mandler, brokkoli, grønnkål, hermetisert laks med bein, sardiner og soyaprodukter som tofu. Hvis du synes det er vanskelig å få nok kalsium fra kosten, spør legen din om kosttilskudd.
 • Ta hensyn til vitamin D. Kroppen din trenger vitamin D for å absorbere kalsium. For voksne i alderen 19 til 70, er RDA av vitamin D 600 internasjonale enheter (hormonspiral) om dagen. Anbefalingen øker til 800 hormonspiral en dag for voksne alder 71 og eldre. Gode ​​kilder til vitamin D er fet fisk, som tunfisk og sardiner, eggeplommer og befestet melk. Sollys også bidrar til kroppens produksjon av vitamin D. Hvis du er bekymret for å få nok vitamin D, spør legen din om kosttilskudd.
 • Inkludere fysisk aktivitet i din daglige rutine. Vektbærende øvelser, for eksempel turgåing, jogging, tennis og gå i trapper, kan hjelpe deg å bygge sterke bein og treg bentap.
 • Unngå rusmisbruk. Ikke røyk, og unngå å drikke mer enn to alkoholenheter per dag.

Verve legens hjelp

Hvis du er bekymret for din bein helse eller risikofaktorer for osteoporose, bør du kontakte lege. Han eller hun kan anbefale en bentetthetsmåling. Resultatene vil hjelpe legen din måle bentetthet og bestemme frekvensen av bentap. Ved å evaluere denne informasjonen og din risikofaktorer, kan legen din vurdere om du kan være en kandidat for medisiner for å hjelpe treg bentap.

Se også